"Dobrý" sex

28.05.2012 07:51

Super-skvělý sex s neuvěřitelným orgasmem, který je stále hlubší a vzrušujícím způsobem nový, divoký, smyslný a dráždivý a přirozeně se neustále opakuje s ještě větší intenzitou, takový existuje pouze v naší fantazii. Sex, který se veřejnosti vnucuje, je fantazijní produkt. Budeš mít totiž vždycky jenom takový sex, jaký si dovolíš. Sex od určitého bodu znamená ztrátu kontroly. A na to se člověk musí nejdříve připravit - uvolnit se, odložit masky, zábrany odsunout stranou, zapomenout na programy svých rodičů, rozpoznat bloky jako takové, překročit vlastní hranice, ukázat svou slabost a zranitelnost a vzdát se strachu, že nebudu krásný a dostatečně vzrušující.

 

K tomu je zapotřebí partner, se kterým si člověk dovolí všechno to „neuvěřitelné". K dobrému prožitku sexu tedy patří pocit sounáležitosti. A směs vášně a prokazování přízně. Jinak neustále jedeme podle výkonnostního programu, který odpovídá představě, jaký by měl sex být. „Ten sex" ale neexistuje. Existuje výhradně náš sex. A to je ten, který máme. Kromě toho jsme při sexu jenom zřídkakdy sami. Každý vztah má tedy nutně svou zcela osobitou erotiku, která vždy probíhá tak, jak probíhá partnerství. Je plná důvěry a blízkosti nebo prosáklá mocenskou hrou a nepřístupností. Nebo je to pestrá směs toho všeho. Struktura našeho vztahu se totiž subtilním způsobem projevuje také v posteli. Koneckonců potkáváme tam stejné lidi, svého partnera a sebe. Jsme takoví, jací jsme. Náš partner je takový, jak to odpovídá jeho osobnosti. V sexualitě tedy budeme se sebou zacházet podobně. Starostlivě a něžně, divoce a vášnivě, blízce a důvěrně, nebo odmítavě a nepřátelsky, s odstupem a mlčící nebo egoisticky a bojovně. Přitom nehraje žádnou roli, jaké sexuální praktiky upřednostňujeme.

 

Hloubka a důvěra existuje u každého způsobu hry. Čím více důvěřuješ, tím více se odvážíš. Pokud se ale zaměřujeme na to, že nám má náš vztah zajistit dobrý sex, možná ve svém vztahu dobrý sex budeme mít. Gratuluji. Ale jakmile to vzrušující a nové zevšední a náš zájem ochabne, budeme zklamaně pošilhávat po něčem novém a hledat to mimo vztah. Ve vztahu nebudeme mít žádný dobrý sex opravdu natrvalo. Něco bude vždycky chybět. Pak se ocitneme opět tam, kde jsme se už nacházeli - v nešťastném vztahu. Přitom je cesta z této léčky docela prostá.

 

Vždycky máme takovou hodnotu, jakou sami sobě určíme.

 

Pokud se neustále podceňujeme, ztrácíme na ceně. Ztrácíme svou jedinečnost. Pro nás samotné i pro našeho partnera.

Dej určitou cenu sexualitě, kterou bys opravdu rád měl. To je rozhodnutí. Naprosto vědomé. Jenom ty je můžeš pro sebe učinit. Nikdo jiný to pro tebe udělat nemůže. Mimochodem, neučinit žádné rozhodnutí je také rozhodnutí.

 

Představme si, že se jednou seznámíme s člověkem, pro kterého je sexualita něco zvláštního, něco cenného. Rád by ji daroval jedině tomu, s kým by opravdu chtěl být. Jeho postoj propůjčuje sexualitě jistou důstojnost. Už jenom tím se vztah s ním může stát i pro nás něčím cenným. Tento nádherný člověk nás nakonec považuje za dostatečně hodnotné, že s námi sdílí své tělo a svou intimitu. S námi - a s nikým jiným. Čím méně intimity s různými lidmi máme, čím méně se zbytečně zaplétáme do množství vztahů, tím báječnější, kvalitnější a intenzivnější bude pro nás sexualita s naším partnerem. Když nedovolíme, aby sex sloužil pouhému sebeuspokojování, ale budeme jej prožívat výlučně s člověkem, kterého milujeme, stane se nejenom naplňující, ale také se nás bude dotýkat na velmi hlubokých úrovních.

Kromě toho se cítíme v životě podstatně svobodněji, když si svou sexualitu uchováváme pouze pro svého partnera. Nejenže cítíme sílu vlastního vztahu, ale už si také nepotřebujeme každý den něco dokazovat. Už nebudeme mít zapotřebí hru na „Dokážu ještě zapůsobit a okouzlit?".

 

Kdo chce skutečně vstoupit do opravdového hlubokého a láskyplného vztahu a rád by prožíval skutečně naplňující sex, neměl by příliš spěchat s tělesným sblížením. A už vůbec ne ze strachu, že by si nedokázal toho druhého k sobě včas připoutat. Za tím se skrývají zase jen pocity méněcennosti a obava, že nebudu dost dobrý. Pokud je to ale ten správný partner, tvůj duševní příbuzný, potom u tebe bude chtít zůstat. Protože myslí stejně jako ty. Protože pozná, jak jedinečný můžeš pro jeho život být.

Jak už mezitím víme, jsou to společné zájmy, stejné názory a stejné úhly pohledu, co propůjčuje partnerství faktickou cenu, sílu a výdrž na delší dobu. Sexualita je potom korunou nejhlubšího odevzdání a nejintimnější důvěry. Teprve s partnerem, kterého milujeme, se sexualita stává báječnou, lehkou, harmonickou a obšťasňující příležitostí, která partnerství stále více prohlubuje. Sexualita se pak stává naplněním. Obzvlášť další ráno, když člověk otevře oči a cítí, že je milován.

 

* * *

 

- z knihy Pravidla pro šťastnou lásku, Pierre Franckh