K ČEMU JSOU DOBRÉ EMOCE?

17.04.2013 13:40
╰დ╮❤╭დ╯K ČEMU JSOU DOBRÉ EMOCE? ╰დ╮❤╭დ╯

"Emoce je záchranné lano, které hází srdce do pekla mysli a po kterém se dostaneme do ráje bez emocí."

Přirozeným stavem svobodné duše je stav štěstí, lásky, blaženost...i. Svobodná duše žije v ráji. Z ráje ji vyhání snědené ovoce ze stromu Poznání dobrého a zlého. Je to mysl, která dělí skutečnost na dobré a zlé, vytváří dualitu. Vzniká iluze oddělenosti, iluze prostoru, času, smrtelnosti. Když se soudící mysl dotýká srdce, vznikají emoce. Je to vjem bytí zabarvený podmíněností mysli. Podmíněnost vytváří bolestné sevření duše, vytváří ego. Čím víc je mysl kritická, soudící, odporující, tím víc strachu vytváří. Pro ten strach chce mít mysl všechno pod kontrolou, potřebuje všemu rozumět, proto odmítá cit srdce, kterému nerozumí. Ten nejlítější boj, který svět zná, se odehrává mezi myslí a srdcem. Srdce zná duši, zná cestu ke svobodě, ale mysl mu nevěří. Vytváří si vlastní představy o tom, jak by co mělo být. Hlava je chytřejší, srdce je moudřejší. Inteligence hlavy jsou pouze nasbírané informace, vše, co je doopravdy cenné, vytvořilo srdce. Mozek vede člověka k tomu, aby člověk něčeho dosáhl, aby něčím byl, něco měl, vede k budování ega a srdce vede člověka ke svobodě duše.

Používá-li člověk pouze mozek, jeho život je vyprahlou pouští, stává se výkonným strojem bez emocí. Emoce potlačí jako kostlivce do nevědomí. Neposlouchá ta bolestná upozornění, že tudy cesta nevede. Život se tak stává k neunesení těžký. Až kotel emocí vybuchne. To srdce hází člověku záchranné lano, konečně něco cítí a vnímá. Stačí jen být pravdivý. Stačí jen ty emoce namísto potlačování a hodnocení jen sledovat.

Jen tiché a statečné sledování toho, co se v člověku děje, ho vyvádí z jeho pekla, a rozum se tak přemění v meditaci a nalezení vědomí a emoce se ztratí v bezpodmínečné lásce zjevující jednotu.

Jety



https://www.jitrnizeme.cz/
Zobrazit více