Cukrář a mysl

01.04.2012 22:16

Byl jednou jeden cukrář a ten vyráběl cukrátka ve tvaru zvířátek a ptáčků různých barev a velikostí. Když prodal svá cukrátka dětem, začaly se dohadovat ve stylu jako: „Můj králík je lepší než tvůj tygr. Moje veverka je možná menší než tvůj slon, ale je lahodnější...“ a cukrář se pousmál.

 

Jsme snad my dospělí méně ignorantští než ty děti, když si myslíme, že je někdo lepší než ten druhý, nebo ještě zásadnější jiný, než ostatní? Tato mysl je stejná pro celé lidstvo bez ohledu na třídu, vyznání a barvu.

 

Životní zkušnosti člověka, jeho životní traumata z minulosti, jeho kulturní podmiňování a množství dalších faktorů ho učinily ohleduplným ,citlivým a obětavým člověkem, zatímco stejná sbírka faktorů může druhého zformovat v agresivního a sobeckého. Nicméně základní emoce, zejména strach, posuzování, srovnávání, hněv, konflikt, nespokojenost, frustrace, atd. Jsou pro každého stejné. Strach, který zažíváte, může být strachem ze tmy, zatímco pro druhého bude strachem z hada. Zatímco vy toužíte po autu, jiný může toužit po prvenství ve finále. Vy se můžete obávat ponížení a jiný se může bát nedůvěry. Ale prožitek strachu je pro každého člověka stejný. Prožitek touhy, zklamání, hněvu, konflirktu, žárlivosti, chamtivosti a sobectví je stejný pro každého.

 

Sri Bhagavan říká, „Je jenom jedna mysl. Tato mysl je v každém identická.“

 

Je ignorantství pracovat v iluzi, že jste nadřazení nebo podřadní, velcí nebo malí, dokonalí nebo nedokonalí, když jediné, co je, je JEDNA MYSL, v jejíž poutech a omezeních zapomněl člověk na Lásku a Boha. Prožitek Lásky a Boha je možný pouze za absence této mysli.

 

Osvobodit se od mysli znamená být probuzený.